Karm swoją skórę przeciwutleniaczami, aby uzyskać promienną cerę -002
Chociaż nie ma jednoznacznego dowodu na to, że przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się skóry, eksperci są zgodni, że mają one zdolność wychwytywania wolnych rodników i mogą chronić nas przed niektórymi chorobami. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze mogą również zapewnić nam zdrowszą, promienną cerę.
Według Susan M. Kleiner, dr RD, Ph.D, dietetyka z Seattle, najlepiej jest spożywać pokarmy bogate w przeciwutleniacze. Nic nie zastąpi pozyskiwania składników odżywczych z pożywienia. Organizm wchłania je i przyswaja znacznie lepiej niż w formie suplementu.
Kleiner sugeruje przestrzeganie piramidy przewodników żywieniowych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i spożywanie od trzech do pięciu porcji warzyw i od dwóch do czterech porcji owoców dziennie. Wybierz co najmniej jeden owoc cytrusowy, taki jak pomarańcza, mandarynka lub grejpfrut, jako źródło witaminy C. Aby zwiększyć spożycie beta-karotenu, jedz codziennie co najmniej dwa pomarańczowo-żółte lub zielone warzywa liściaste.
Jedz dobrze, aby mieć młodszą skórę
Zdrowe odżywianie to młodszy wygląd skóry. Wypicie filiżanki soku pomarańczowego i zjedzenie jednej surowej marchewki zapewnia dwukrotnie większą ilość zalecanej dziennej dawki (RDA) witaminy C i beta-karotenu. RDA dla witaminy E jest trudniejsze do spełnienia, zwłaszcza dla osób na diecie niskotłuszczowej.
Nie bój się dodać do swojej diety kilku łyżek oliwy z oliwek lub zjeść orzechów lub nasion – radzi dr Kleiner.
Poniższe wytyczne można zastosować w przypadku RDA dla trzech najpopularniejszych przeciwutleniających składników odżywczych, witaminy C, witaminy E i beta-karotenu; uwzględniono dobre źródła oraz wskazówki, jak najlepiej zmaksymalizować korzyści płynące z każdego z nich.
Witamina C: RDA co najmniej 60 mg. (1/2 szklanki soku pomarańczowego = 70 mg.) Owoce i soki cytrusowe oraz pomidory są dobrym źródłem witaminy C. Jedz całe owoce, aby uzyskać dodatkową ilość błonnika. Unikaj soków w szklanych pojemnikach i soków pasteryzowanych na gorąco. Światło i ciepło niszczą część witaminy C.
Witamina E: RDA 8 mg dla kobiet / 10 mg. dla mężczyzn (1 łyżka oleju rzepakowego = 9 mg). Dobrym źródłem są orzechy, nasiona i ich oleje, tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, halibut i pstrąg, oraz kiełki pszenicy. Podczas gotowania używaj oleju rzepakowego, oliwy lub innego oleju roślinnego zamiast masła lub margaryny.
Beta-karoten: brak ustalonego RDA. Ekspert dr Kleiner zaleca jednak 5-6 mg. (Jedna marchewka = 12 mg.) Dobrym źródłem są pomarańczowe i żółte warzywa oraz zielone warzywa liściaste, w tym brokuły. Zamiast chipsów ziemniaczanych lub popcornu na wieczorną przekąskę podczas oglądania telewizji, zdecyduj się na pakowaną, umytą i obraną marchewkę.
Jeśli uważasz, że nie jesteś w stanie spełnić zalecanych dawek RDA samą dietą, zdecydowanie przyjmuj dziennie kompleksowy suplement witamin przeciwutleniających, ale nadal zwracaj uwagę na bogate źródła pożywienia.
Streszczenie
Ponieważ wiele dostępnych bez recepty kosmetyków zawierających przeciwutleniacze nie wystarcza, aby same w sobie były całkowicie skuteczne, najlepiej dostarczać je skórze w połączeniu ze zdrową, bogatą w przeciwutleniacze dietą, która zapewni młodszy wygląd skóry.
Dzięki odpowiedniej pielęgnacji skóry, zdrowej diecie, regularnym ćwiczeniom, odpowiedniej ilości snu i dużej ilości wody możesz cieszyć się bardziej wysportowanym ciałem, lepszą jakością życia, zwiększoną wytrzymałością i promienną cerą!
Słowa kluczowe:
promienna cera, młodszy wygląd skóry, przeciwutleniacze, przeciwutleniacz, witamina C, witamina E, beta-karoten, Susan M. Kleiner, Dr. Kleiner
Jeśli interesuje Cię utrzymanie piękna, elegancji i odpowiednie produkty medyczne - kliknij tutaj, aby przeglądać katalog
Zobacz też:
Więcej artykułów i porad na temat urody i młodości (( kliknij tutaj ))
Zobacz także: Polecane strony
Comments
Post a Comment